top of page

Zadnje novičke

Arhiv

Tags

5 STVARI, KI JIH NE SMEMO POZABITI, KO SE ODPRAVLJAMO Z DOJENČKOM NA DOPUST

5 stvari, ki jih ne smemo pozabiti, ko gremo na dopust z dojenčkom

1. Osebna izkaznica

Če se odpravljate z dojenčkom na dopust v tujino, morate novemu družinskemu članu pravočasno priskrbeti tudi osebni dokument. Za osebno izkaznico lahko zaprosite na kateri koli upravni enoti v Republiki Sloveniji, zanjo pa morate predložiti tudi fotografijo. Osebna izkaznica je praviloma izdelana v štirih delovnih dneh od prejema vloge. Ob vlogi lahko zaprosite tudi za prednostno izdelavo osebne izkaznice, toda ob tem doplačate višjo upravno takso.

2. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Evropska kartica se uporablja v državah članicah EU in EGP ter Švici, v Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji in je brezplačna. Naročeno evropsko kartico boste prejeli v štirih delovnih dneh, toda v poletnih mesecih se zaradi povečanega števila naročil ta rok lahko podaljša. Če evropske kartice niste pravočasno naročili, se lahko še vedno zglasite na pristojni območni enoti ali izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer vam bodo izdali Certifikat, ki začasno nadomešča evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

3. Tekočina

V kolikor še dojite, se bo verjetno dojenček na dopustu želel pogosteje dojiti, saj bo tudi njemu vroče. S pogostejšim dojenjem boste poskrbeli, da bo sit, odžejan in zadovoljen. V kolikor pa je dojenček že večji, imejte s seboj vedno stekleničko vode in mu jo čim večkrat ponudite, da ne pride do dehidracije in slabega počutja. Prav vam bodo prišli tudi sadni prigrizki, ki vas bodo vse prijetno osvežili in ravno prav nasitili (npr. grozdje, narezana lubenica, jabolka, breskve, marelice).

4. Sončna krema

V poplavi sončnih krem, ki se jih lahko kupi v različnih prodajalnah, se lahko za svojega dojenčka odločite za naravno zaščitno kremo, ki ne vsebuje škodljivih snovi, ki bi lahko dražile dojenčkovo kožo in prehajale v njegov krvni obtok. Vseeno pa vam svetujemo, da se med 10. in 16. uro ne izpostavljate soncu, saj ima to v tem času največjo moč.

5. Pokrivala

Ne pozabite na pokrivala (kapo s šiltom in s ščitnikom vratu), sončna očala, dolge rokave in dolge hlače. V kolikor se soncu ni moč izogniti in ne želite na dojenčku uporabljati kreme z zaščitnim faktorjem, je pomembno, da pokrijete čim več kože, da ne bi prišlo do neželenih opeklin. Pazite tudi na vroč asfalt, v kolikor bo vaš dojenček bos, ker lahko pride do opeklin. In ne prekrivajte vozička z raznimi rjuhami ali pleničkami, ker lahko temperatura v košari naraste veliko bolj, kot si znamo predstavljati, in to lahko ogroža našega dojenčka.

Uživajte na počitnicah!

bottom of page