top of page

Zadnje novičke

Arhiv

Tags

TUDI TEBI KDAJ UIDE KAKŠNA KAJPLJICA?

Še zdaleč nisi osamljen primer ne glede na to ali si stara 15 ali pa 45 let. Urinska inkontinenca ali uhajanje urina (pa je lahko to samo 1 kapljica ali pa, če steče vse) se pojavlja v vseh starostnih obdobjih, pri tistih, ki še nikoli niste rodile ali pa ste že, in je 2x pogostejša pri ženskah kot pri moških. Ja tudi moški jo imajo. Zanimiv je podatek, da kar 76% ljudi sprejme urinsko inkontinenco kot normalno stanje povezano s staranjem in ji ne namenja posebne pozornosti-dokler res ne preraste v kronično fazo.

Vzroki za nastanek urinske inkontinence so različni kot so različne tudi vrste urinske inkontinence. Največkrat je uhajanje urina povezano s šibkimi mišicami medeničnega dna-krajše MMD, ki ne vzdržijo pritiska ob kašljanju, kihanju, poskokih ipd. Lahko pa je uhajanje urina tudi brez posebnega razloga ali pa razlog tiči v prekomerno aktivnem sečnem mehurju.

MMD-mišice medeničnega dna prekrivajo medenično votlino in podpirajo trebušne in medenične organe. Torej v primeru, da so MMD šibke, lahko pride do prolapsa ali zdrsa trebušnih in medeničnih organov. Pomembne so za zadrževanje urina in blata, prispevajo k stabilnosti hrbtenice in medeničnega obroča ter zagotavljajo podporo danki med odvajanjem blata.

Slika prikazuje MMD pri moškemu in pri ženski (z rdečo barvo).

Kaj vam želim povedati?

Urinsko inkontinenco oz. uhajanje urina se lahko pod vodstvom strokovno usposobljenega terapevta bodisi ozdravi, reši, omili ali vsaj zmanjša na popolnoma naraven način (t.i. konzervativno) tako, da pregledamo urinski list, ki ste ga prinesli s seboj na prvi pregled in z ukrepi, ki sledijo po analizi in pogovoru z vami.

V kolikor vidimo, da je razlog v prekomerno aktivnem sečnem mehurju vam pomagamo s programom in nasveti za nadzorovanje nuje in treningom sečnega mehurja, v kolikor vidimo, da so težave zaradi šibkih mišic medeničnega dna pa vam pripravimo individualen trening.

Torej stanje inkontinence se lahko s primernim pristopom in treningom izboljša ali celo popolnoma odpravi, seveda če ste pripravljeni slediti terapevtskemu programu.

In kateri so pozitivni učinki treninga MMD za ženske?

-čvrstejše MMD

-dvig medeničnih organov

-izboljšanje stanje inkontinence

-višja kvaliteta življenja (socialni in psihološki vidik)

-več užitka med spolnimi odnosi

-zmožnost doseganja orgazma

-intenzivnejši orgazem

Želiš izboljšati stanje inkontinence? Te zanima individualen program? Piši mi na mali.migec@gmail.com kjer prejmeš vse nadaljnje informacije. Obravnava je strogo zaupna in individualna.

Vir:

-Goubar, Patricija, gradivo pri predmetu Specialne teme v fizioterapiji, 2019

-Dobrna Medical, brošura za paciente, 2019

.

bottom of page