top of page

Zadnje novičke

Arhiv

Tags

MASAŽA DOJENČKA IAIM

Z Nino V. Pečnik, certificirano inštruktorico za masažo dojenčkov IAIM in predstavnico IAIM Slovenija smo se pogovarjali o masaži dojenčka, predvsem pa o tem, kako zelo pomemben je dotik. Prepričana je, da ne smemo pozabiti, da imamo dotik vedno s seboj in da nas nič ne stane. Z dotikom povemo več kot s katerokoli besedo ...

Veronika Bilban

Zakaj je masaža dojenčka v zgodnjem obdobju tako zelo pomembna? Kakšne koristi prinaša? Naj naprej omenim, kaj vse štejemo pod pojem masaža dojenčka. Masaža dojenčka niso zgolj masažni prijemi, ampak sem spada vsake vrste blagodejen dotik bodisi miren bodisi v gibanju ali pa že sam objem. Vedno govorimo o blagodejnem, pozitivnem dotiku, stiku, ki v nas vzbuja prijeten občutek, občutek varnosti, sprejetosti in ljubezni.


Dotik je naše največje čutilo, ki se prvo razvije in nas zadnje zapusti. Dojenček je intenzivne masaže deležen že med porodom, med popadki, med potovanjem skozi porodni kanal (živali nadoknadijo ta del na način, da svoje mladičke masirajo in tako tudi stimulirajo z lizanjem) in njihova naloga v prvih šestih mesecih je, da se navadijo na dotik. Naša naloga pa je, da mu dotik skušamo približati kot lepo, pozitivno izkušnjo.

Tako že ob samem rojstvu dojenčki potrebujejo dotik, stik kože na kožo, ki deluje blagodejno na oba, starša in dojenčka, povečuje izločanje hormona oksitocina, ki mamici pomaga pri proizvodnji hranilnega mleka in pomaga pri tem, da se zaljubimo drug v drugega. Tudi za prezgodaj rojene dojenčke, nedonošenčke je dotik še kako ključnega pomena. Raziskave so pokazale, da so bili prezgodaj rojeni dojenčki, ki so bili v inkubatorju deležni mirnega dotika očka in mamice v povprečju štirinajst dni prej odpuščeni iz porodnišnice kot prezgodaj rojeni, ki niso bili deležni blagodejnega dotika (izvajanja masažnih prijemov namreč v prvih dneh v porodnišnici in pri prezgodaj rojenih ne priporočamo, saj bi utegnila dojenčka preveč stimulirati, zelo pa priporočamo miren dotik in čim več stika kože na kožo t.i. »kengurujčkanje«).


Kot že omenjeno so koristi za dojenčka praktično neskončne, od tega da se bolje razvija in raste, ima boljše učne sposobnosti in višji IQ, do tega da ima nižji krvni tlak in srčni utrip, višji prag bolečine, boljšo absorbcijo hranljivih snovi iz mleka/hrane, večje zavedanje o lastnem telesu, boljšo prebav, spanec ... in tudi negativnega stranskega učinka ni prav nobenega. Toda izjemno pomembno je tudi dejstvo, da masaža vpliva na oba, tistega, ki je masiran in na tistega, ki masira, saj je hormon oksitocin nalezljiv. Tako pozitivno vpliva tudi na celotno družino, povezovanje in kvaliteto preživljanja skupnega časa.

Kdor se želi lotiti masaže, kakšen je prvi korak? Kje naj najde literaturo, kje naj dobi izkušnje, pomoč, nasvete? Kdor se želi naučiti masaže za dojenčka iz knjige mu priporočam knjigo Vimale McClure, Infant Massage, A handbook for Loving Parents, kjer bodo našli ogromno informacij o pravilnem pristopu in masažnih prijemih za dojenčka. Na srečo pa imamo v Sloveniji tudi vedno več certificiranih inštruktorjev za masažo dojenčkov z mednarodno licenco združenja za masažo dojenčkov IAIM (International Association of Infant Massage), ki smo prestali izčrpno usposabljanje in praktični del s starši ter smo zavezani k predpisanem protokolu masaže za dojenčka, ki je mednarodno preverjen in zato tudi tako uspešen po celem svetu. In kar je najbolj bistveno, ima izjemne pri dojenčkih in starših. Ti imajo tako možnost, da se vključijo v skupinski ali individualni tečaj pod vodstvom certificiranega inštruktorja za masažo dojenčkov praktično po celi Sloveniji in na ta način se bodo naučili skrivnosti preverjenih masažnih prijemov, ki blagodejno delujejo na njihovega dojenčka in vplivajo na razvoj njegovega potenciala.


Ena izmed zelo aktivnih spletnih strani na tem področju je tudi www.malimigec.si ali na Facebooku @malimigec, kjer vas bomo z veseljem usmerili na inštruktorja, ki je najbližje vašem kraju bivanja. Naj pa na tej točki omenim še to, da inštruktorji učimo zgolj in samo v živo in ne preko spletnih tečajev, webinarjev ali preko kakšnega drugega spletnega kanala, saj omenjen način predajanja znanja ni učinkovit in ne bo imel pozitivnega učinka na dojenčka in starša. Prav tako inštruktorji NIKOLI ne masiramo dojenčkov temveč učimo prijeme na lutki. Tečaj je profesionalno in strokovno dovršen in zajema 5 srečanj v razmiku enega tedna, v katerih se po segmentih naučite masažnih prijemov za celotno telo. Vedno poskrbimo za to, da je prostor prijeten, da se počutite sproščeno in vedno imamo na programu tudi aktualne diskusije, ki belijo glavo čisto vsaki mamici, ki si želi za svojega dojenčka najboljše. Vmes lahko dojite, se previjate, crkljate, če dojenček zaspi, pa imamo na voljo lutko na kateri lahko vadijo starši prijeme. Bistveno je namreč, da se naučijo pravilnega izvajanja prijemov, doma pa izvajajo masažo takrat, ko je dojenček za to najbolj razpoložen.

Verjetno lahko z nepravilnim izvajanjem masaž naredimo tudi škodo, kajne? Škode ravno ne moremo narediti, je pa zelo pomembno, da se podkrepimo tudi z informacijami, ki so zelo pomembne, da najdemo primeren trenutek za masažo, primeren položaj, prostor, da se znamo med samo rutino sprostiti tudi sami, umiriti in odklopiti od okolice. O vseh ozadjih masaže vedno govorimo na prvem srečanju, saj ob upoštevanju le-teh lahko opazimo prave učinke in koristi masažnih prijemov in samega programa za dojenčka.

Kakšni so nasveti za pravilno masažo? Najbolj pomembno je, da prisluhnemo dojenčku. Masažno rutino vedno vodi dojenček in starši smo tisti, ki ga opazujemo, ga poslušamo kaj nam ima za povedati, ga vprašamo, če mu je všeč, opazujemo grimase, znake, ki nam jih daje. Na ta način obudimo svoj šesti čut, ki ga v tem norem tempu navadno zatlačimo in skrijemo nekam globoko v sebe in rajši kot sebe in dojenčka sprašujemo druge za recepte in bližnjice. Tega ni, recepti in bližnjice ne obstajajo. Tukaj se čas ustavi, med masažo smo prisotni , povezani iz oči v oči in nas ne zanima nič drugega kot počutje in odziv našega dojenčka.

Ali je priporočljivo uporabljati zraven kakšna olja? Katera so najbolj primerna in katerim se moramo izogibati? Zelo dobro vprašanje. Olja so poglavje, ki mu namenjamo veliko pozornosti, saj je za dojenčkovo kožo še kako pomembno kaj nanesemo nanjo. Inštruktorji za masažo dojenčkov uporabljamo visoko kakovostno, nerafinirano, hladno stiskano sončnično olje, ki nam omogoča lažjo masažo, hkrati pa dojenčkovo kožo tudi nahrani in neguje. Olje, ki ga uporabljamo ima namreč veliko vitaminov in mineralov in tudi v primeru zaužitja bo imel dojenček od tega zgolj koristi. Naše vodilo je, da uporabljamo olja, ki jih lahko tudi zaužijemo, izogibajte pa se sintetičnih, odišavljenih olj z dolgim rokom uporabe, ki kože ne hranijo, ampak jo na dolgi rok še dodatno izsušijo, izogibajte se tudi eteričnih olj, saj je vonj zelo pomemben element povezovanja med mamico in dojenčkom in ga ne želimo prekriti z drugimi dišavami. Mamica ima namreč za dojenčka najlepši vonj na svetu.

Kakšna naj bo podlaga, je morda pomembna tudi temperatura v prostoru, ambient? Prostor za masažo dojenčka naj bo primerno ogret, temen, lahko si pričaramo ambient tudi z nedišečimi svečkami in nežno glasbo, za podlago pa si lahko izberemo blazino, previjalno mizo, posteljo ali pa kar naše noge tako kot to počno mamice še danes v Indiji. Najbolj pomembno pa je, da takrat izklopimo telefon. Kako pogosto naj se masaža izvaja in kako dolgo naj traja ena masaža? Vedno vsem udeležencem na tečaju masaže svetujemo, da naj dojenčka masirajo vsak dan, da bodo lahko zares opazili koristi, ki jih prinaša masaža. Ko dojenček postane malček, pa vsaj enkrat na teden, da podaljšujemo blagodejne učinke masaže. Na tečaju se namreč učimo tudi kako masirati odraščajočega otroka, tudi šolarja in najstnika, saj se sam pristop razlikuje v majcenih detajlih, učinek pa je seveda enak in še kako pomemben v vseh fazah odraščanja. Omenili ste že, da se pri masaži krepi tudi vez med staršem in otrokom. Torej masaža blagodejno vpliva ne le na telo, temveč tudi na duha ... Vsekakor, tako kot sem omenila dotik sproži v našem telesu izločanje hormona oksitocina, hormona ljubezni, varnosti in ugodja. Tako se dojenčki in starši počutijo ljubljene in sprejete prav takšne kot so, v sebi čutijo varnost in toplino, kar pa je pogoj za razvoj višje miselnih možganskih funkcij, kot so čustva in miselni procesi na področju neo korteksa. Brez ljubečega dotika bi dojenčki umrli, in včasih tudi umrejo.

Kaj je pri masaži še pomembno? Masaža se v majcenih detajlih, v pristopu do otroka malce razlikuje od obdobja do obdobja, vedno in resnično VEDNO pa ga moramo vprašati pred masažo za dovoljenje, da lahko masiramo njegovo telo. Prav tako se na koncu tudi zahvalimo in s tem izkažemo spoštovanje ter hkrati damo vedeti, da je masaže konec. Masaža nam lahko služi tudi kot orodje za lažje učenje in kot relaksacija med odmorom, ko se naš otrok uči in mu želimo pomagati, da sprosti napetost.

Če se želite z vašim dojenčkom udeležiti programa za masažo dojenčka lahko še VEČ INFORMACIJ in PRIJAVNICO najdeta s klikom na povezavo tukaj: https://www.malimigec.si/masaza-dojencka-iaim


bottom of page