top of page

Zadnje novičke

Arhiv

Tags

KAKŠNO JE TVEGANJE ZA OKUŽBO DOJENČKA S KORONAVIRUSOM?

"Ni dokazov, da so otroci dovzetnejši od ostale populacije. V resnici je večina potrjenih hudih primerov s COVID-19 pri odraslih (starejših od 60 let) in pri ljudeh s slabim zdravstvenim stanjem (bolezni srca, pljučne bolezni, diabetes). Med informacijami, ki jih imamo od preteklih izbruhov koronavirusa (SARS-CoV in MERS-CoV), je bila resna okužba med otroki razmeroma REDKA.

Podatkov o simptomih pri otrocih, ki so pozitivni na test COVID-19, imamo zelo malo. Omejena poročila s Kitajske kažejo, da imajo okuženi otroci blage simptome, podobne prehladu, kot so vročina, izcedek iz nosu in kašelj.

Poročali so o REDKIH hudih zapletih pri otrocih (na primer sindrom akutne respiratorne stiske ali septični šok). Otroci z oslabljenim imunskim sistemom in slabim zdravstvenim stanjem so vseeno bolj izpostavljeni tveganju (ameriška akademija pediatrov, dr. Altmann)."

Z vsemi ukrepi, ki so sprejeti v Sloveniji in z njihovim doslednim upoštevanjem bomo zaščitili prav najbolj ranljive. In sedaj je pravi čas, da pokažemo našo empatijo in odgovornost, da jih zaščitimo.

Zato, da zaščitimo druge moramo najprej poskrbeti, da mi ostanemo zdravi. To pa lahko storimo prav ENOSTAVNO:

1. umivajmo roke z milom in toplo vodo, ki stopi ovojnico virusa 2. razkužujmo kljuke in ostale potencialno okužene površine, ki jih prijema več oseb 3. večkrat na dan prezračimo prostor 4. pojdimo v naravo in se NE družimo z ostalimi, držimo se samo svoje družine 5. ne obiskujmo starih mam in atov, dedkov in babic, non in nonotov, ti so najbolj izpostavljeni tudi, če čutimo, da smo popolnoma zdravi-LAHKO SMO PRENAŠALCI 6. naredimo si zalogo hrane, da ne hodimo vsak dan v trgovino in izpostavljamo sebe ter druge 7. pijmo veliko tekočine, predvsem toplo vodo po požirkih ali pa naberete trobentice in iz njih skuhate čaj (trobentice vsebujejo vitamin C, krepijo imunski sistem, lajšajo dihanje in ublažijo kašelj)

8. proti virusom v akutni fazi pomagajo tudi inhalacije (v velikem loncu zavrete vodo, dodate sol in vdihujete paro 5-15 minut)

Sedaj imamo čas, da se posvetimo sebi in svoji družini. Izkoristimo ga in rešimo z odgovornim ravnanjem življenja tistih, ki so v trenutno najbolj ogrožena. Vem, da vsi, ki mi sledite ste več kot odgovorni, izobraženi in inteligentni, ter da vam je mar za ljudi, zato poskušajte sporočilo prenesti tudi na tiste, ki se tega ne zavedajo.

Pošiljam vam virtualen objem, ostanite zdravi, ostanite doma.

Nina V. Pečnik

bottom of page