top of page

Zadnje novičke

Arhiv

Tags

Telovadba z dojenčkom na veliki žogi

Telovadba je dokazano najbolj učinkovit način za izboljšanje tako psihičnega kot fizičnega počutja. Pomembna je za odrasle, za dojenčke pa še posebej saj je preko gibanja razvijajo tudi miselne sposobnosti. Z opisanimi vajami na žogi bo vaš dojenček aktivno preživljal čas na trebušku, pasel kravice, krepil vratne mišice in hrbet ter se zabaval v vašem varnem objemu.

Vaje ponavljajte doma vsaj trikrat na teden, ko je dojenček za to razpoložen. Vedno pa ga pred vadbo slecite do bodija, da boste imeli vi in dojenček boljši oprijem.

Za izvedbo vaj potrebujete:

  • gimnastično žogo

  • blazino

  • igračko

1. vaja

Dojenčka preko boka položite na žogo tako, da bo imel trebušček na žogi, glavico pravokotno na strop in rokice usmerjene naprej. Nežno ga objemite in mu šepetajte enkrat na levo, drugič na desno uho. Vajo ponavljajte toliko časa, da se dojenček privadi na novo izkušnjo in dokler sodeluje in obrača glavico levo in desno. S to vajo dojenček krepi mišice vratu in trupa.

2. vaja

Dojenček je še vedno na žogi v položaju na trebuščku. Čvrsto ga držimo za medenico in pazimo, da je glava na najvišji točki žoge. V roke vzamemo igračko in jo premikamo pred dojenčkovimi očmi po žogi počasi levo in desno. Za popestritev vadbe lahko enkrat izberemo igračko, ki ropota, da z gibanjem povežemo tudi zvok in vid, naslednjič pa igračko, ki ne oddaja nobenega zvoka, da pri dojenčku stimuliramo zgolj vidno povezavo.

3. vaja

Dojenčka imamo na žogi, še vedno je na trebuščku, tokrat pa se nežno zibamo levo in desno. Dojenčka lahko objamemo in se zibamo skupaj z njim levo in desno in delamo sprva majhne odklone, ki so primerni dojenčkovi starosti. Starejši je dojenček, manj naše opore potrebuje in večje amplitude lahko delamo na žogi.

Ko z vajami končate, dojenčka preko boka dvignite z žoge nazaj v naročje.

Namig za dojenčke, ki že sedijo: Vaje izvajajte v sedečem položaju na žogi, pri čemer dojenčka čvrsto držite.

Vaje na žogi imajo dojenčki zelo radi, saj na njej ni prisotno toliko trenja kot direktno na blazini ali kakršnikoli drugi trdi podlagi, ki se priporoča za optimalen dojenčkov razvoj. Na žogi se dojenčki počutijo lažji in lahko hitreje izkoristijo svoj potencial.

Nina V. Pečnik, Mali migec

bottom of page