top of page

Zadnje novičke

Arhiv

Tags

ZAKAJ JE MASAŽA DOJENČKA V ZGODNJEM OBDOBJU TAKO POMEMBNA?

Masaža dojenčka niso zgolj masažni prijemi ampak sem spada vsake vrste blagodejnega, ljubečega dotika, bodisi miren dotik, bodisi zibajoč dotik ali pa že sam objem. Vedno govorimo o blagodejnem, pozitivnem dotiku, stiku, ki v nas vzbuja prijeten občutek, občutek varnosti, sprejetosti in ljubezni.

Dotik je naše največje čutilo, ki se prvo razvije in nas zadnje zapusti. Dojenček je intenzivne masaže deležen že med porodom, med popadki, med potovanjem skozi porodni kanal (živali nadoknadijo ta del na način, da svoje mladičke masirajo in tako tudi stimulirajo z lizanjem) in njihova naloga v prvih šestih mesecih je, da se navadijo na dotik. Naša naloga pa je, da mu dotik skušamo približati kot lepo, pozitivno izkušnjo.

Dotik potrebuje dojenček kot hrano. Dojenčki prikrajšani za dotik, katerega ime je ljubezen, bi raje umrli, in včasih tudi umrejo.

"Being touched and caressed,

Being massaged,

Is food for the infant.

Food as necessary

as minerals, vitamins, and proteins.

Deprived of this food,

The name of which is love,

Babies would rather die.

And they sometimes do."

Frederick Leboyer

“Loving Hands”

Tako že ob samem rojstvu dojenčki potrebujejo dotik, stik kože na kožo, ki deluje blagodejno na oba, starša in dojenčka, povečuje izločanje hormona oksitocina, ki mamici pomaga pri proizvodnji hranilnega mleka in pomaga pri temu, da se zaljubimo drug v drugega. Tudi za prezgodaj rojene dojenčke, nedonošenčke je dotik še kako ključnega pomena. Raziskave so pokazale, da so bili prezgodaj rojeni dojenčki, ki so bili v inkubatorju deležni mirnega dotika očka in mamice v povprečju štirinajst dni prej odpuščeni iz porodnišnice kot prezgodaj rojeni, ki niso bili deležni blagodejnega dotika (izvajanja masažnih prijemov namreč v prvih dneh v porodnišnici in pri prezgodaj rojenih ne priporočamo saj bi utegnila dojenčka preveč stimulirati, zelo pa priporočamo miren dotik in čim več stika kože na kožo t.i. »kengurujčkanje«).

Kot že omenjeno so koristi za dojenčka praktično neskončne, od tega da se bolje razvija in raste, ima boljše učne sposobnosti in višji IQ, do tega da ima nižji krvni tlak in srčni utrip, višji prag bolečine, boljšo absorbcijo hranljivih snovi iz mleka/hrane, večje zavedanje o lastnem telesu, boljšo prebav, spanec …in tudi negativnega stranskega učinka ni prav nobenega. Toda izjemno pomembno je tudi dejstvo, da masaža vpliva na oba, tistega, ki je masiran in na tistega, ki masira, saj je hormon oksitocin nalezljiv. Tako pozitivno vpliva tudi na celotno družino, povezovanje in kvaliteto preživljanja skupnega časa.

bottom of page