top of page

Zadnje novičke

Arhiv

Tags

KAJ ZMORE DOJENČEK PRI ENEM MESECU?

Mamica, te zanima kaj vse že zmore enomesečni dojenček in kaj ti priporočam? Hitro preveri in preberi do konca, saj te čaka PRESENEČENJE. Tvoj dojenček bo ob koncu prvega meseca za kratek čas že dvignil glavico. Dvignil jo bo, ko bo ležal na trebuščku na ravni podlagi, lahko tudi v naročju, ko ga boš nosila v položaju za nošenje na trebuščku, lahko pa, da bo glavico dvignil tudi že za 45 stopinj. Ob koncu prvega meseca se lahko tvoj dojenček že tudi zastrmi v obraz, medtem ko bo verjetno že sposoben tudi slediti predmetu, ki ga premikaš počasi v loku iz ene strani na drugo, nekje 15-25 centimetrov nad njegovimi očmi. Razdalja, na kateri dojenček dobro vidi, je enaka razdalji med tvojim obrazom in dojenčkom, ko je na prsih, torej, ko se hranita, te vidi več kot odlično.


V tako zgodnjem obdobju ti priporočam uporabo črno belih sličic. Lahko uporabiš tudi Kartice aktivnosti za dojenčka, saj so prav zato zasnovane na ta način, da črno bele podobice pritegnejo dojenčkov fokus in na ta način pri dojenčku lažje vzpostavimo gibanje glavice v levo in v desno stran, medtem, ko sledi sličici. Poleg tega pa črno bela kombinacija pripomore tudi k razvoju vidnega živca. win - win

V prvem mesecu lahko z dojenčkom že tudi telovadiš, pri čemer seveda vaje prilagajaš starosti in sposobnostim novorojenčka, zelo pa vama priporočam tudi vsakodnevno masažo, ki vaju bo z dojenčkom še bolj povezala in pomagala, da se sprostita.

Najboljša kombinacija za optimalen gibalni razvoj je vsekakor telovadba, ki krepi mišice + masaža, ki napetost v mišicah sprošča in daje dojenčku občutek varnosti in spokoja, kar je TEMELJNA PSIHOLOŠKA POTREBA. .Vsekakor je pomembno od prvega dne tudi pravilno rokovanje z dojenčkom, ki pripomore k boljšemu motoričnemu razvoju in k vzpostavitvi optimalne gibalne sheme tvojega zaklada.

Vse kar sem navedla zgoraj, te lahko po korakih, v dojenčkovem tempu, enostavno in zabavno naučim jaz. Verjamem namreč, da imaš že ogromno informacij in znanja, in da potrebuješ še čisto malo usmeritve in strokovne podpore na poti do uspeha. Zato pa sem tukaj zate, ker sem prehodila že dolgo pot, porabila za izobraževanja in izkušnje ogromno časa, denarja in energije, in sedaj sem tukaj, da te opozorim na tvoje mini napakice, ki jih nevede počneš pri vsakodnevnem ravnanju z dojenčkom, tukaj sem, da odpihnem stran tvoje dvome in strahove ter da ti pokažem bližnjico do uspeha. Bližnjico do tega kako lahko sama aktivno prispevaš k dojenčkovemu optimalnemu gibalnemu razvoju.


In kaj še te čaka konec prvega meseca?

Kmalu po prvem mesecu pa te čaka tisto najlepše, nasmešek. Moja dva pikca sta se mi obadva prvič nasmejala točno pri enem mesecu. Še danes se spomnim kako sem se topila ob pogledu na prve nasmehe. Pa če dobro pomislim, mi še danes igra srce, ko slišim iskren otroški smeh. Menim, da ni lepšega zvoka od tega.

Da pa se izogneš tistim najpogostejšim napakicam, pa sem zate pripravila BREZPLAČNI PRIROČNIK.


Nina V. Pečnik, tvoja podpora na poti do zdravega gibalnega razvoja dojenčka


"Bodi pripravljena storiti prvi korak, ne glede na to, kako majhen je. Fokusiraj se na dejstvo, da se želiš učiti. Dogajali se bodo čudeži" (Luise L Hay).


Comentarios


bottom of page