top of page

Zadnje novičke

Arhiv

Tags

5 PREDNOSTI JOGE ZA NAJSTNIKE

Znanstvene in izkustvene raziskave dokazujejo številne dobro uveljavljene prednosti joge. Od fizičnih do duševnih in duhovnih.

Nedavne raziskave časopisa Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics kažejo, da lahko celo srednješolci uživajo enake prednosti prakticiranja joge kot starejši jogiji.

Na koncu desetletne študije so raziskovalci ugotovili, da so dijaki, ki so sodelovali v jogi med poukom, dosegli boljše rezultate na psiholoških testih za testiranje tesnobe, depresije in neravnovesja razpoloženja kot pri najstnikih, ki tega niso storili. Najstniki, ki so sodelovali pri jogi, so poročali o manj negativnih čustvih kot tisti, ki v desetletnem študiju niso sodelovali pri jogi.

Zato smo spodaj sestavili prvih pet prednosti izvajanja joge. Te so:

1. FIZIČNE

Joga ustvarja moč, povečuje gibčnost, podaljša mišice, povečuje koordinacijo in ravnotežje, izboljša stabilnost jedra in lahko pomaga pridobiti lepo telesno držo.

2. IZOBRAŽEVALNE Pri najstnikih je veliko motenj - od tega, kaj bodo oblekli do tega, kdo ima koga rad...Joga lahko pomaga najstnikom, da se duševno preusmerijo na nalogo. Če vadimo življenje v trenutku na preprogi, se lahko najstniki bolj osredotočijo na sedanji trenutek zunaj preproge.

3. ČUSTVENE Z vadbo sedanjega trenutka življenja na preprogi bodo srednješolci imeli boljši občutek za svoja čustva. Joga jim bo omogočila, da se povežejo s svojimi globljimi plastmi in bolj celovito razumejo, kaj čutijo. Z razvijanjem boljšega razumevanja svojih čustev jih najstniki tudi lažje obdelajo. Čustvena inteligenca je zelo močna stvar, ki se je je treba naučiti v zgodnji mladosti. Poleg tega, da vas poveže s svojimi čustvi, joga spodbuja k samoljubju in samo-sprejemanju. Ta prednost je še posebej močna za najstnike, ki se borijo s telesno podobo. To je čudovit način, kako se naučiti ljubiti sebe in ceniti telo zaradi tega, kar je in kaj lahko naredi, namesto tega, kako je videti. Gradi sočutje do sebe, ki nato izžareva sočutje do drugih.

4. MENTALNE Miselne koristi joge so dokaj dobro dokumentirane, in kot je razvidno iz zgoraj omenjene študije, najstniki, ki vadijo jogo, kažejo bolj pozitivno razpoloženje, manj tesnobe in depresije ter zelo uživajo v vadbah asan.

Glede na ves stres in tesnobo, s katero se soočajo najstniki pri izpitih, preizkusih, predstavitvah in vseh drugih pritiskih, ki danes prežijo nanje, je joga lahko korak v pravo smer.

5. DRUŽBENE Joga povezuje. Z razumevanjem, da je vsaka oseba ena in edinstvena, se bodo morda najstniki naučili bolj sprejemati drug drugega, ne glede na njihove družbene interese ali priljubljenost. Pri jogi ne sodimo in bolj ko jo vadimo, več sprejemanja in manj presoje bomo imeli v vsakdanjem življenju. Joga bo pomagala najstnikom postati bolj sočutni drug do drugega.

Si želite tudi sami vnesti jogo v življenje najstnikov? Pridružite se nam na seminarju joge za najstnike in prejmite orodja, ki bodo pomagala najstnikom zasijati v svoji luči.

bottom of page